A legnagyobb választék  és    iskolaszerekből.

 Kérdésed van? Hívj minket! +36204897128
 Látogass el budaörsi üzletünkbe! 
Budaörs, Budapesti út 61-63.
 Tudj meg többet az iskolatáskáról ITT>>

Blog

Helyes ceruzatartás - Első osztályba megy gyermekem 1. rész

Niki
Niki
2023.01.31 01:05
Helyes ceruzatartás - Első osztályba megy gyermekem 1. rész

Az "Első osztályba megy gyermekem " sorozat azoknak a szülőknek szeretne, hétről-hétre, gyakorlati tanácsokat adni, akiknek gyermeke szeptembertől az általános iskola első osztályát kezdi, és szeretnék, ha ez a kezdés minél gördülékenyebben menne.

Létezik-e helyes ceruzatartás, és ha igen, miért fontos kialakítani gyermekünknél még iskolakezdés előtt a megfelelő ceruzatartást?

Tanulmányok kimutatták, hogy a kisebb kézizmok és ujjak nagy szerepet játszanak gyermekünk kézírásában. A gyenge / nem megfelelő ceruzafogás blokkolja az ujj mozgásokat, és így gyermekünk a karját kell, hogy használja.

Mi a „helyes” ceruzafogás?

A különböző fogásokat aszerint különböztetjük meg, hogy hány ujjunkat használjuk és a hüvelykujjunk helyzete milyen.

A tanárok a klasszikus „dinamikus” ceruzafogást tartják megfelelőnek, amikor a hüvelykujj és a mutatóujj valamint a középső ujj fogja közre a ceruzát. Az ujjak így szabadon követik a mozdulatsort, míg a gyűrűs és a kisujj a kéz stabilitására „figyel”.

Ha gyermekünk nem tudja ezt a klasszikus tartást vannak játékok és praktikák, mellyel a helyes tartás felé „tereljük” az ujjakat:

1, Sokat vágjon ollóval

Ha a gyermek helyesen használja az ollót, a hüvelykujj – mutatóujj – középsőujj sokgyakorlatot „végez” együtt. Érdemes azt az ollófajtát használni, ahol az egyik, ujjaknak való hely nagyobb, mint a másik. Így a három ujj – kettő a nagyobb résbe, egy a kisebb résbe – kényelmesen elfér.

2, Finommotorikus mozgás

Akár az apró gyönggyel való játszás, akár a legózás hozzájárulnak az ujjak erőteljes használatához. Ez pedig megerősíti az ujjakat, így megalapozza a helyes ceruzatartást!

3. Zsírkréták használata

Nemcsak a klasszikus, hosszúkás zsírkrétát lehet használni, hanem a szélesebb, vastagabb krétát is érdemes. Ezzel szintén az ujjak használatát érjük el!        

És végül nem mindegy, hogy milyen ceruzákkal rajzol, ír gyermekünk!
Érdemes kezdetben vastagabb, "háromszög" kialakítású, és jobb minőségű ceruzát gyermekünk kezébe adni, hiszen ezekkel az írószerekkel könnyebben tudja elérni a helyes ceruzatartást ! 

forrás ITT >> https://www.ot-mom-learning-activities.com/correct-pencil-grasp.html
 

Tovább ​ergobag tolltartókhoz és ceruzákhoz>> 


Menjünk együtt iskolába - egészséges iskolatáskával! + NYEREMÉNYJÁTÉK!>>>