Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vizuális motorikus képesség fontossága - Első osztályba megy gyermekem 8. rész

Vizuális motorikus képesség fontossága - Első osztályba megy gyermekem 8. rész

Az "Első osztályba megy gyermekem" sorozat azoknak a szülőknek szeretne, hétről-hétre, gyakorlati tanácsokat adni, akiknek gyermeke szeptembertől az általános iskola első osztályát kezdi, és szeretnék, ha ez a kezdés minél gördülékenyebben menne.
Miben segíti gyermekünket a vizuális motorikus képesség fejlettsége? Hogyan lehet fejleszteni játékosan? A cikk erre a kérdésekre keresi a választ!

A kialakult vizuális motorikus képesség az írásban segíti leendő első osztályos gyermekeinket. 
Ennek a képességnek a meglétével csemeténk könnyebben rajzolja , másolja le a formákat, számokat, betűket.

1. Az első lépés, hogy gyermekünknél kifejlődik annak a képessége, hogy egyenes vonalakat, majd később hullámos vonalakat rajzol. Ez utóbbi sokszor nehézséget okoz, így ennek gyakorlására ajánljuk a "pontról pontra" történő  összekötő feladatokat, mely segíti "rávezetni" a kéz mozgását az alakzat körvonalára.
Szinén a körvonal megrajzolását gyakorolhatja gyermekünk, ha egy papírtányért ( megfordítva, fejjel lefelé) ráteszünk egy papírlapra, és többször körbe rajzolja a tányér vonalát.

2. A háromszög rajzolás esetében több átlót is kell gyermekünknek rajzolni. Ennek gyakorlására legegyszerűbb, ha egyszerű csillagokat rajzoltatunk.
Például jobb felső sarokból húzzon egy vonalat a bal alsó sarokba. Majd még egy vonalat húzzon a bal felső sarkból a jobb alsó sarok felé.
Egy másik lehetőség, ha kivágunk egy kartonból egy háromszöget, és ezt, mintegy sablonként, letéve egy papírlapra, többször körbe rajzoljuk.
Ha már jobban megy az átló rajzolása, felrajzolhatunk a lapra annyi pöttyöt, ahány ágú csillagot szeretnénk és gyermekünknek össze kell átlós vonalakkal kötni.
Végül a játék és könyvpiacon több olyan termék van, mely segíti ennek a képességnek a kialakulását, begyakorlását!

forrás >> https://www.ot-mom-learning-activities.com/visual-motor-integration-activities.html