Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Olvasási technikák, trükkök - Már iskolás a gyermekem

Olvasási technikák, trükkök - Már iskolás a gyermekem
Kezembe akadt fiam 4. osztályos németnyelvű tankönyve, melyben külön fejezetet szenteltek az olvasás technikájának javítására illetve gyakorlati tanácsokkal, ötlettel is látta el a diákokat. Íme néhány igazán könnyen alkalmazható ötlet, melyek az olvasni tanuló gyermeknek szólnak: 
 

1. Olvass mindig teljes figyelemmel , így teljes koncentráció lesz !
​Ne nézz TV-t , amikor olvasol! Sajnos az ember tud úgy olvasni, hogy közben másra gondol, de ilyenkor egyszerűen nem figyel a szöveg tartalmára.

2. Próbáld elképzelni , amit olvasol!

Vannak olyan képszerű szavak, mint pl ház, nagymama, kert, amelyeket nem nehéz elképzelni, hiszen pontosan tudjuk, hogy néz ki. 
​A nehézség az ún. elvont szavaknál van , mint pl. szabadság, kreativitás stb. Ezeket az absztrakt szavakat is próbáljuk egy hozzátartozó testtel összekötni. Például amikor a szabadság szó van a szövegben, az amerikai Szabadság szobor vagy egy madár képe jelenhet meg a képzeletünkben. 

3. Ha olyan szóval találkozol a szövegben melyet nem ismersz , próbáld kitalálni a szövegkörnyezetéből vagy kérdezzél meg egy felnőttet, esetleg egy szótárban nézz utána a szó jelentésének.

4. A szöveg minél több érzést tartalmaz, annál jobban tudod  megjegyezni a tartalmat!
Egy szöveget nem csak látni, vagy hallani , hanem érezni, és szagolni is lehet.

Például : A nagypapa a kertben egy padon ült. Éppen a délutáni uzsonnát fogyasztotta. Melegen sütött az őszi nap az arcára. A kávé kesernyés  illata kitűnő volt , a torta édes íze pedig már a legelső falatnál is magával ragadta.

forrás : Lese- und Lernprofi

Tartalomhoz tartozó címkék: tanulási tippek